• 2020. július 24.
  • olvasáshoz szükséges idő 3 perc

13+1 plasztikcsökkentő tipp

Tudta, hogy évente több, mint 300 millió tonna műanyag kerül a szemétbe, ebből 5-14 millió tonna pedig a tengerekbe és óceánokba? A „Plastic-Free July”, azaz “Műanyagmentes július” mozgalom Ausztráliából indult 2011-ben, és azóta az egész világon elterjedt. És hogy mit tehet Ön? Többet, mint gondolná!

1. PET palackos ásványvíz vásárlása helyett töltse meg a saját kulacsát vízzel!


2. Ne vásároljon előre csomagolt élelmiszereket! Fedezze fel a csomagolásmentes boltok kínálatát, vásároljon kimért termékeket!


3. Az eldobható műanyag poharak helyett kérje az elviteles kávét/teát saját bögrébe!


4. Ne kérjen szívószálat, vagy használja a saját bambusz szívószálát!


5. Műanyag szatyrok helyett vásárláshoz vigye magával a saját vászon-, vagy egyéb természetes anyagú bevásárlótáskáját!


6. Műanyag ételdobozok, evőeszközök, tányérok helyett használjon környezetbarát anyagból készülteket vagy legalább vigye magával a sajátját! (2021-től az Európai Unióban várhatóan betiltják az egyszer használatos műanyag termékeket.)


7. Ételrendelés vagy gyorséttermi ételek fogyasztása helyett főzzön magára! (Ezt az egészsége is meghálálja, és lehet, hogy egy új hobbival is gazdagodik!)


8. Fogyasszon tudatosan, kevesebbet! Gondolja át, tényleg szükséged van -e újabb ruhára, kozmetikumra stb.)?


9. Használjon természetes anyagú tisztítószereket, kozmetikumokat, akár úgy, hogy saját maga készíti el azokat!


10. A már elhasználódott műanyag használati tárgyakat cserélje le természetes anyagból készültekre (pl. bambusz fogkefe, fa játékok)!


11. Csereberéljen vagy vásároljon használtan! Lakóközösségében, baráti- és ismeretségi körében biztos talál olyanokat, akik jutányos áron adnák tovább megunt, de jó állapotú holmijaikat, vagy akár ezek cserealapként is működhetnek.


12. Nagy nap előtt áll, esküvőt tervez? Legyen ekkor is környezettudatos, gondolkodjon “zöldben”, legalábbis ami a felhasznált anyagokat illeti! Így a legszebb nap a természetnek sem válik kárára! Felejtse el a magasba engedett lufikat, a műanyag, vagy egyszerűen csak nem megfelelően megválasztott köszönetajándékot, és válasszon olyat, amely igazán emlékezetes az Ifjú Pár és a násznép számára! Magpapírból (két papírréteg közé préselt virágmagok) rengeteg ötletünk van, készülhet belőle pl. meghívó, menü- vagy ültetőkártya (utóbbi akár köszönetajándékként is adható). Konfetti formájában is használhatóak díszként az asztalra szórva, vagy rizs/rózsaszirom szórás helyett. Igazán egyedi köszönetajándékok továbbá mini ültetőszettjeink is, különféle választható virágmagokkal.


13. Üzleti ajándékok, irodai kellékek esetében is vásároljon környezetbarát, egyedien logózható termékeket! Céges partnerei így garantáltan felfigyelnek vállalkozása üzenetére!


+ 1. Ossza meg értékeit, tudását! Meséljen a környezetében is, Ön hogyan csinálja! Adjon ötleteket másnak!

Kövessen minket a közösségi médiában is

Értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről