• 2020. augusztus 16.
  • olvasáshoz szükséges idő 5 perc

Miből készültek termékeink?

A Greengiving termékei a legtöbb esetben a természetben megtalálható, fenntartható anyagokból készülnek és biológiailag lebonthatók.
A leggyakrabban használt természetes anyagaink a fa, bambusz, parafa, (búza)szalma, pamut vagy juta.
Blogcikkünkben részletesen bemutatjuk ezeket.

 

1. FA 

Szilárdsága, sokoldalú felhasználhatósága és jól megmunkálhatósága miatt nagyon népszerű alapanyag.
Alapterületre vetítve a legnagyobb oxigéntermelő felületük a fáknak van (miközben a szén-dioxidot is felhasználják és átalakítják). Egy kb 80 éves fa egy ember éves oxigénszükségletét termeli meg. (összehasonlításképpen 1 személyautó 20 ember szükségletét használja el 100 kilométeres távon kb. 1 óra alatt.)

A fát mint nyersanyagot az emberiség ősidők óta sok mindenre használja. Elégeti, hogy világítson, hőt termeljen vele, mechanikai tulajdonságait kihasználva eszközöket, műalkotásokat, járműveket, bútorokat, építményeket, épületeket hoz létre belőle, kémiai átalakításokkal faszenet, cellulózt, gyógyszereket, egyéb vegyi anyagokat gyárt belőle.
Az FSC-tanúsítvánnyal ellátott fa fenntartható és felelős erdőgazdálkodásból származik, ahol a kitermelés és az erdő újratelepítése során figyelembe veszik a biodiverzitást (az élővilág sokféleségét) és az ökológiai egyensúly fenntartását.

 

2. BAMBUSZ (ROST)

A közfelfogással ellentétben a bambusz nem egy fafajta, hanem egy pázsitfűféle. Nagyon gyorsan növekszik, így jóval hamarabb éri el a vágásérettséget, mint bármilyen fa. 
Tökéletes alapanyag, mivel erős és rugalmas szárának köszönhetően igen masszív és tartós. 
A bambusz termékek ezen felül igazán mutatósak is, így sokféle használati- és dísztárgy készül belőlük (közlekedési eszközök, hangszerek, fegyverek, házak, bútorok, kerítések, játékok, papíráru).
Számos fajtájának rügye pedig ehető finomság.

 

3. PARAFA

A parafa nyersanyaga a paratölgy, ami egy rendkívül értékes, a Földközi-tenger partvidékén őshonos fafajta. A fa kérge (a tulajdonképpeni parafa) a lefejtése után újratermelődik, mely a parafát hatékony, megújuló forrássá teszi. A parafa biológiailag lebomló, és kedvező tulajdonságainak (rugalmasság, hőszigetelés, hangszigetelés, víztaszítás, rezgéscsillapítás) köszönhetően számtalan módon (újra)hasznosítható. 
Legtöbben dugó formájában ismerik, pedig a parafát még nagyon sok mindenre használják, a sporteszközök gyártásától kezdve a falak, épületek hangszigetelésén át egészen a lakások díszítéséig. Irodai kellékek környezetbarát és népszerű alapanyaga.

 

4. BÚZASZALMA
A búzaszalma a búzaszemek betakarítása után a fennmaradó szárból készül. 
A szalma felhasználható fűtésre, tetőfedésre, készülhetnek belőle különféle dísz- és használati tárgyak (pl. kalap, kosár) valamint papír is.
A (búza)szalmát a (tartós) műanyaggal keverve szilárd anyag alakul ki, amely a szokásosnál kevesebb műanyagfelhasználást igényel.

 

5. PAMUT
A pamut a gyapotnövény magjait burkoló finom szálak halmaza. Az egyik legfontosabb textilipari nyersanyag, kémiailag túlnyomórészt cellulózból áll.
A pamut fenntarthatóságát egyre inkább kétségbe vonják, és ez nem teljesen indokolatlan. Nagyon sok vízre van szükség a növekedéséhez és előállításához. ugyanakkor a növény szinte teljes egészében hasznosítható, így kevés a pazarlás. Ha a pamut Fair Trade minősítéssel vagy GOTS tanúsítvánnyal rendelkezik, akkor garantálja a tisztességes kereskedelmet és a textilalapanyagok megfelelő ellenőrzését a termesztéstől a feldolgozáson át a kereskedelmi forgalomba hozatalig.

 

6. JUTA
Ez a lágy szárú növény nagyon rövid idő alatt több méter magasra is megnő. A nővény szárában található háncsrost a pamut mellett egyre kedveltebb, tartós és erős textilipari alapanyag. 

 

+ 1: RPET
A teljes mértékben újrahasznosított műanyagok (RPET palackok) előállítása során kevesebb vizet használnak fel és csökken a szén-dioxid-kibocsátás is az új PET palackok előállításához képest. így lesz PET palackok millióinak új élete, mely jóval kevésbé terheli a környezetünket is.
 

Kövessen minket a közösségi médiában is

Értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről